Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 28 mei 2019

Tweede Kamerlid Vera Bergkamp op werkbezoek bij Village People en Columbus

Maandagavond bracht Tweede Kamerlid Vera Bergkamp met de lokale D66-fractie een werkbezoek aan het bestuur van Village People en aan coffeeshop Columbus. Beide lokale initiatieven hebben een directe relatie met haar portefeuille in de Tweede Kamer. Vera Bergkamp is woordvoerder Drugs & Wietteelt en Emancipatie.

Village People

Als eerste werd gesproken met de initiatiefnemers van de stichting Village People, die zich sterk maken voor de LHBTI-gemeenschap op de Noordwest-Veluwe. Met een regenboogconferentie, vorige maand, met drukbezochte homofeesten en film- en themabijeenkomsten timmert de nieuwe stichting aan de weg. Doel is om ook in Harderwijk en op de Noordwest-Veluwe dichter bij totale acceptatie van homo’s en lesbiennes te komen. In de Tweede Kamer maakt Bergkamp zich al jaren sterk voor emancipatie van LHBTI.

Coffeeshop Columbus

Na de kennismaking met Village People ging Bergkamp met de lokale fractie op bezoek bij coffeeshop Columbus, die afgelopen jaar in de Vijhestraat is geopend. Met het stichtingsbestuur werd van gedachten gewisseld over de voordelen van gereguleerde wietteelt en nadelen van bestaand landelijk beleid. In 2017 loodste Bergkamp namens D66 haar ‘Wietwet’ door de Tweede en Eerste Kamer en momenteel wordt een experiment opgestart dat moet leiden tot legale levering, inkoop en verkoop van cannabis.

Lokale initiatieven

Met het werkbezoek wil de lokale fractie verbinding leggen tussen de Tweede Kamerwoordvoerder en de mensen achter lokale initiatieven en laten zien hoe landelijke regelgeving invloed heeft op het reilen en zeilen in Harderwijk. Raadslid Anke Buurman-Kuiper: “Wij hebben Vera uitgenodigd om in Harderwijk te komen kijken naar de dagelijkse praktijk. De coffeeshop heeft dagelijks last van de beklemmende landelijke regels rondom de cannabisketen, Village People heeft laten zien dat de LHBTI-gemeenschap zich ook op de Veluwe roert en toewerkt naar volledige acceptatie.”